28 Tips voor startende ondernemers

Updated: Apr 16, 2020


Iedereen raakt wel eens geïnspireerd door iets of iemand om een bedrijf op te zetten. Ik raakte gepassioneerd door voornamelijk de sterke en moedige vrouwen om mij heen en daarnaast jonge mensen die al op jonge leeftijd bewust hadden gekozen om te ondernemen. Dit waren mensen om naar op te kijken. Ik wilde zijn als hun. Daarnaast was mijn droom iets te willen betekenen in de maatschappij.

Van alles ging door mijn hoofd. Ik wilde ook van alles, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Het werd mij duidelijker toen ik mijn droom op papier gezet had en het deelde met mensen om mij heen. Het begin is altijd moeilijk, maar met een goede voorbereiding wordt je start makkelijker en met de juiste begeleiding kom je een heel eind! Hieronder geef ik 28 tips waar je aan moet denken bij het opzetten van jou bedrijf.1. Zet je droom, wens of idee op papier

Maak een eenvoudige sketch van hoe jou droom eruit ziet. Wat voor ideeën heb je? Wat is jou wens? Wat moet voor jou uitkomen? Dit geeft een duidelijk beeld van de stappen die jij uiteindelijk gaat nemen. Hier begint het allemaal uiteindelijk mee.2. Kijk voor een periode hoe anderen het doen

In enkele maanden oftewel jaren kan jij jezelf leren onderscheiden. Ook van andere bedrijven die hetzelfde doen. Probeer te ontdekken wat jou uniek zal maken. Probeer ook te ontdekken wat jij kan overnemen voor jou bedrijf.


3. Win informatie in over wetten en regels

Aan de hand van de branche waarin jij werkzaam gaat zijn, zijn er bepaalde wetten en regels van toepassing. Zoek zoveel als mogelijk informatie zodat jij later geen problemen hiermee krijgt. Ook de rechtsvorm waar je voor kiest heeft zich te houden aan wetten en regels.


4. Geef je bedrijf een naam

Maak je gebruik van je eigen naam? Staat jou bedrijf voor iets? Bedenk een naam die pakkend is en past bij je bedrijf. Als jij bijvoorbeeld jou bedrijf 123megastore noemt, wordt er ook verwacht dat jou bedrijf groot is en van alles bevat. Een naam is dus heel belangrijk.


5. Bedenk van waaruit je wilt werken

Heb je in gedachten uit te breiden in de toekomst, dan is het goed om goed na te denken waar je start met je onderneming. Begin je van huis uit, dan heb je wellicht de extra kosten van huisvesting niet en win je daar. Maar stel jezelf ook de vraag hoe zit het met de bereikbaarheid voor je klanten? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Heb je voldoende parkeerruimte voor je klanten? Als jij al deze vragen kan afvinken dan is het kopen van dat huis heel voordelig! Ook dit moet duidelijk te zien zijn in je ondernemingsplan. Als je huurt, binnen hoeveel tijd denk je te verhuizen? Het beste is de voor- en nadelen op papier te zetten van waar uit het beste starten met je onderneming.


6. Begin je alleen of met personeel?

Wij kunnen veel zelf doen. Met vele beroepen is het overzichtelijk genoeg alleen te beginnen. Met sommigen beroepen is het niet mogelijk alleen te beginnen. Maak een duidelijk kostenplaatje van de personeelsuitgaven om te zien hoeveel personeel je wellicht aan kan nemen en of het beter is te werken met stagiaires of uitzendkrachten of alleen.


7. Doelgroep bepalen

Wie wil je bereiken met jou product of dienst? Niet iedereen is geïnteresseerd in een bepaald product of dienst of heeft nog net de financiën niet voor. Hoe jij met jou bedrijf hierin gaat op inspelen vergt veel onderzoek. Let op het koopgedrag van de mensen die je op het oog hebt. Bepaal ook waarom je voor deze mensen kiest. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je gaat afbakenen totdat je de gewenste groep over hebt waar jij je op gaat focussen.


8. Zet doelen op papier en bepaal binnen hoeveel termijnen je die wilt behalen

Binnen hoeveel tijd wil jij je doelen behalen? Wat zijn de mijlpalen die je wilt bereiken? Maak een korte termijn plan en een lange termijn plan met een realistische tijdslijn. Noteer ook welke wegen je gaat bewandelen als jij je doel niet bereikt hebt binnen het geplande termijn.


9. Bedenk met welke kanalen jij je doelgroep wilt bereiken

Iedere doelgroep heeft een wijze van benadering. Hetzij door sociale media als Facebook, Twitter, Instagram of Google. Technologie helpt ons een heel eind, maar denk ook aan mond-op-mond reclame. Mensen zijn heel snel geneigd ervaringen te delen, zowel goed als slecht. Mensen houden van kortingen beloon die dan ook als ze jou op een bepaalde manier bereikt hebben. Geef ze een eenmalige korting of zet een loyaliteitsprogramma op. Wees creatief in het bereiken en houden van jou doelgroep.10. Ontwerp een logo

Net als het bedenken van jou naam, staat jou logo voor jou of het bedrijf. Wordt het een restaurant, zet dan geen auto als logo. Jou logo hoeft niet speciaal een tekening te zijn of een voorwerp. Het kan ook de lettertype van je naam zijn. Jou logo zal overal terecht komen en zal herkenbaar zijn bij je klanten, je leveranciers en potentiele zakelijke relaties.


11. Maak een kostenplaatje van ALLES dat je nodig hebt inclusief onvoorziene kosten

Misschien heb je niet alles nodig om mee te beginnen. Maar wel alles dat je nodig hebt om meteen van start te kunnen gaan. Als jij nu 20 tafels maar kan bedienen, ga dan niet voor 200 berekenen. Met de kleine winsten die je maakt kan je weer investeren met de tijd. Neem in je berekening ook onverwachte kosten mee. Je weet maar nooit wat van prijs kan veranderen of als jij ergens voor moet betalen waar je bij je onderzoek geen rekening mee had gehouden. Wat over is kan je altijd gebruiken voor je buffer.


12. Maak een uitgebreide ondernemingsplan (zie "Hoe Schrijf Je Een Ondernemingsplan")

Werken volgens een waterdicht plan geeft je een duidelijk zicht waar je zit, welke richting je opgaat en waar je aan moet werken. Vooral aan het begin van je onderneming zal je hiernaar vaak teruggrijpen.


13. Kies je rechtsvorm

Welke rechtsvorm is van toepassing bij hetgeen jij wilt opzetten? Een eenmanszaak is wat makkelijker op te zetten vanwege de mindere mate van kosten, documenten en ook het opereren. Ben je met meerdere personen is een eenmanszaak geen optie.


14. Vraag eventueel financiering aan

Misschien heb je wel van tevoren gespaard en gebruik je dat om te investeren in jou bedrijf. Dat is de beste keus. Je zit dan niet met leningen waar je de eerste jaren aan vastzit. Op dat gebied kan je goed bezuinigen. Het is niet verkeerd voor eventuele financiering te gaan. Hou er wel rekening mee dat het een grote financiële last kan zijn die jou in de weg kan staan om je financiële stabiliteit te bereiken.


15. Maak een schets over de inrichting

Dit is misschien het leukste gedeelte van het opzetten van jou bedrijf. Maak deze schets zo perfect mogelijk met alle nodige details. Dit biedt duidelijkheid op de aankoop en de inkoop van je inventaris en voorraad. Let wel op. Het kan nog zo mooi zijn, maar het moet vooral praktisch zijn.16. Shoppen

Nu is het tijd om uit te geven, je aansluitingen te regelen, beveiliging en de eventuele huurovereenkomst af te sluiten. Let goed op de centjes, want die gaan nu heel snel! Maak gebruik van acties, maar wees ook niet te zuinig. Deze spullen moeten bij dagelijks gebruik minimaal 5-6 jaar meegaan.


17. Investeer in grote aankopen en marketing

Koop wat echt nodig is. Snufjes of dure hebbedingen zijn nu niet van toepassing. Investeer liever in hoe jij jou doelgroep in jou bedrijf krijg. Als er flyers daarvoor nodig zijn steek het geld daar liever in. Ook al levert het niet meteen wat op. De flyer is in de handen gekomen van een potentiele klant of die geeft het door aan een ander. Met de winsten die je maakt aangaande de weg kan jij beetje bij beetje de snufjes en dure hebbedingen kopen.


18. Inrichting van de ruimte(n)

Besteed veel tijd aan het inrichten van jou ruimten. Binnen zowel als buiten. Het oog wilt ook wat. Een goede kleurovergang met bijpassende interieur geeft een mooie uitstraling en trekt de klant sneller aan dan een rommelige uitstraling.19. Indien je personeel aan neemt stuur een vacature uit.

Het liefst 2 maanden voor je officieel begint. Dit geeft jou tijd om voldoende reacties te krijgen op de uitgezonden vacature en potentiele werknemers eruit te halen. Alvorens de vacature de deur uit gaat, maak een raamwerk wat er van hun verwacht wordt en wat zij van jou als bedrijf kunnen verwachten.

20. Inschrijven bij Kamer Van Koophandel

Zodra jij van plan bent te beginnen moet het bedrijf met alle benodigde documenten ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat jij nu legaal mag ondernemen. Na het inschrijven krijgt het bedrijf een nummer waar het onder mag opereren.


21. Inschrijven bij Belastingdienst

De volgende stap is jou bedrijf inschrijven bij de Belastingdienst. Ieder bedrijf heeft fiscale verplichtingen. Ga ook op zoek naar een belastingadviseur om te ontdekken welke lasten aftrekbaar zijn. Dat betekent dat alles dat jij gebruikt ten behoeve van het uitvoeren van jou vak, jij terugkrijgt.


22. Taakverdeling personeel

Zodra het personeel uitgekozen is maak je een raamwerk van de functies, werkrooster, waar wat te vinden is en bij wie het personeel terecht kan met eventuele problemen.

23. Train nieuw personeel

Neem voldoende tijd om je personeel zo goed mogelijk te trainen. Iedereen moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt en wat er ook van jou verwacht kan worden. Laat duidelijk het werk protocol zien. Geef de huisregels door. Wees altijd open en transparant naar het personeel toe. Neem voor het trainen van het personeel een paar dagen de tijd. Bespreek hun presentatie en wanneer zij dat kunnen verwachten.24. Bouw je website

Heel veel bedrijven hebben geen website of goedwerkende website. Een website zou alle producten en/of diensten met alle info die in jou fysieke bedrijf is ook moeten hebben. Zeker 70% van de vragen die klanten hebben over wat er aangeboden wordt in jou bedrijf moet beantwoord worden op de website. Maak de website zo simpel mogelijk zodat de klant zijn/haar weg kan vinden. Zet jou contactgegevens duidelijk zichtbaar. Plaats een map op de site zodat klanten jou fysieke locatie makkelijker weten te vinden. Voeg eventueel ook een online shop toe met de mogelijkheid meteen af te rekenen. Voor extra bereikbaarheid voor de klant via de website, voeg een live chat functie toe.


25. Verdiep je in Sociale media

Technologie brengt ons dichter bij de klant. Een grote groep mensen besteed de helft van hun dag op sociale media. Hetzij het opzoeken of gewoon voor ontspanning. Maak een sociale media plan wekelijks en maandelijks. Wees creatief in de kleurgebruik van je online advertentie. Heeft jou bedrijf een bepaalde kleurenkaart, laat dat bij iedere advertentie zoveel als mogelijk terugkomen als herkenning.


26. Bedenk een openingsactie om klanten te trekken

De opening van het bedrijf en de eerste maanden zijn heel bijzonder voor jou zowel voor de klanten. Geef iets weg als een korting of kleine handgel met jou logo aan het begin van je onderneming om klanten te verwelkomen en zo terug te laten komen. Bij het rondlopen met zo een handgel maak je ook indirect reclame voor je bedrijf.


27. Organiseer een openingsdag

Maak de opening feestelijk met een goed plan voor deze dag. Maak de opening bekend via radio of de krant met live muziek, winacties en champagne. Nodig je familie en vrienden uit om je te ondersteunen met dit heugelijk feit.


28. Ga van start

Het is eindelijk zover. Ga van start met zekerheid in volle moed!
Ik hoop dat jij als lezer wat aan deze tips hebt om mee te nemen bij het opstarten van jou bedrijf. Voor zowel een fysiek bedrijf als online kunnen deze tips heel handig zijn.Voel je vrij om deze blog te delen! 

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Terug naar, All Posts 

Blijf op de hoogte van alle blogs + tips, ideeen en nog veel meer...